Er zijn verschillende conflicten rondom goudwinning in Colombia. De gestegen goudprijs heeft veel mensen ertoe gezet om te verhuizen en goud te gaan zoeken. Deze nieuwe mijnwerkers uit andere gebieden, die vaak zonder vergunning werken, willen veel geld maken in een korte tijd, zonder aan het milieu te hoeven denken. Deze migratiestromen hebben ook geleid tot cultuurconflicten en de ontwrichting van tradities.

Wat ook conflicten en zelfs geweld aanwakkert, is het feit dat kleinschalige goudwinning geassocieerd wordt met drugshandel, het witwassen van geld en het financieren van illegale bewapende groeperingen. Drugshandelaren kopen vaak goud van kleinschalige mijnwerkers, of ze werken zelf in mijnbouw ondernemingen om geld wit te wassen.

Hiernaast bestaan er conflicten tussen lokale gemeenschappen en mijnbouw bedrijven. Als een bedrijf een mijnvergunning aanvraagt in een inheems of Afro-Colombiaans leefgebied, worden de lokale gemeenschappen ingelicht. Ze krijgen dan dertig dagen om alle relevante documentatie in te dienen om zelf recht te verkrijgen op de mijnvergunning. Als ze dit niet op tijd of niet correct doen, wordt de mijnbouw vergunning verleend aan het bedrijf. Dit is een veel voorkomende bron van conflicten tussen etnische gemeenschappen, de overheid en mijnbouw bedrijven.

Een voorbeeld. Het mijnbedrijf Anglo Gold Ashanti kreeg officiële toestemming om te werken in een nationaal natuurreservaat, een gebied waarvoor zelfs het voorstel lag om speciaal het water te beschermen. In dit gebied liggen namelijk de bovenloop van een aantal rivieren, die velen van water voorzien: met name de mensen in de stad Ibague, een stad met een half miljoen inwoners en waar rijstproductie een belangrijke inkomstenbron is. Dit conflict is tot op de dag van vandaag nog niet opgelost. Het bedrijf gaat intussen door met exploratie. De grote mijnbedrijven maken vaak misbruik van hun legale status en invloed om zo van lokale gemeenschappen af te komen, die op traditioneel en kleinschalig mijnen in de gebieden waar zij een mijnbouw vergunning willen. Over het algemeen hebben de kleinschalige mijnwerkers weinig middelen om terug te vechten.

Meer lezen: